Styrketräning : en anatomisk guide
Styrketräning : en anatomisk guide
Innehåller mer än 400 anatomiska illustrationer, vilket ger en tydlig bild av hur kroppen ser ut i rörelse så att man förstår exakt hur varje övning ska utföras.
Köp boken här.
Styrka, funktion & skönhet & The absurd pursuit of aesthetic harmony - En blogg om träning, styrketräning, fitness och utseende.

Tips: Träning för personer som stillasittande arbeten

Många arbeten idag sker alltmer framför en dator. Hur påverkar då detta våra kroppar och vår fysik? Arbetsmiljöverket publicerade en artikel på sin hemsida om just faror och möjliga hälsorisker vid långvarigt stillasittande arbetssysslor. Några av farorna som de nämner är effekter på rörelseorganen och på ämnesomsättningen. När det kommer till effekter på rörelseorgan så kan detta te sig genom svagare muskler och skörare skelett. Effekter på ämnesomsättningen kan te sig genom risker för övervikt och högt blodtryck.

Hur kan vi då motverka detta om vi ändå måste sköta våra arbeten framför datorn? Bara att börja med att ta regelbundna pauser så gör du dig själv en stor tjänst. Ett av de tydligaste problemen vid stillasittande jobb är att vi, i motsatts till andra arbeten, inte tar tid för pauser. Enligt Arbetsmiljöverkets artikel så sitter vi i genomsnitt 6-7 timmar vid ett 8 timmars arbetspass.

Idag så sker också vår fritid i en större utsträckning via stillasittande nöjen såsom via datorer, många spelar t.ex. spel online såsom poker eller MMO spel. Därför så kan följande tips som kan hjälpa dig hålla igång:

1. Om möjlighet finns, motionera! Om det så är promenader eller att gå till gymmet så är motion nyckeln till mycket. När vi rör på oss så håller vi igång cirkulation och håller oss piggare.

2. Under arbetsdagen: Ta regelbundna pauser, t.ex. för varje timme åtminstone 5 min. Ta gärna en kortare promenad runt kontoret eller genomför någon övning.

3. Core träning: Vid stillasittande arbeten så har vi en förmåga att inte tänka på kroppshållningen. Vid core pass (som finns tillgängliga via de flesta gymmen) så kan du få bra tips på övningar som du kan göra själv. Core handlar om att stärka upp den inre muskelaturen i magen och i ryggen. Ett tips är också att hela tiden under dagen också ställa dig upp och sträcka ut ryggen och stretcha.

4. Cirkulationsövningar: Att göra cirkulationsövningar då och då under dagen hjälper till att släppa spänningar och stelhet. Sträck ut armarna och börja med små cirklar för att sedan öka storleken. Variera detta med att vinkla in armarna och göra cirkelövningar med armbågarna.
För att också underlätta för dig och din kropp så bör du också skaffa ergonomisk utrustning i form av stol, tangentbord och armbågsstöd. Att ha tillgång till ett höj/sänkbart bord förbättrar också genom att kunna variera arbetsställningen under dagen.

Meny