Styrketräning : en anatomisk guide
Styrketräning : en anatomisk guide
Innehåller mer än 400 anatomiska illustrationer, vilket ger en tydlig bild av hur kroppen ser ut i rörelse så att man förstår exakt hur varje övning ska utföras.
Köp boken här.
Styrka, funktion & skönhet & The absurd pursuit of aesthetic harmony - En blogg om träning, styrketräning, fitness och utseende.

Tåsko Vibram Fivefingers uppdatering och recension

Sedan maj har jag sprungit och gått in mina Vibram Fivefingers-tåskor och tänkte uppdatera hur träningen med dessa har gått.

Tvingas springa på ett naturligt mjukt sätt
Något av det första jag hörde när jag köpte skorna var att man skulle landa på framsidan av fötterna (främre "trampdynan"). De flesta verkade anse att det var något man skulle tänka på när man sprang. Min upplevelse är dock att du av naturliga själ landar med den främre delen av foten först då du inte har någon tjock skosula bak som tar emot stötar. Istället fångar foten upp stöten som uppstår i mötet mellan fot och mark på ett väldigt naturligt sätt, precis som du hade gjort om du sprungit barfota. Kroppen "tvingas" alltså att springa på ett naturligare sätt.

Vibram Fivefingers

Vibram Fivefingers

Träning av vadmuskulatur
När du springer på detta sätt får både musklerna i fötterna och vaderna jobba lite mer än om du använder vanliga löparskor. Fortfarande efter två månaders användning känner jag snabb träningsvärk i vaderna när jag sprungit en av mina vanliga rundor. Första gången gick jag bara fem kilometer och fick träningsvärk, sedan gick jag över till att springa två kilometer på asfalt och det gav snabbt träningsvärk, nu har jag gått över till mina 6-10 km långa rundor och får än så länge fortfarande träningsvärk. Muskler som tidigare inte aktiverats på samma sätt har nu fått jobba hårt.

Snabbrecension
Jag är fullt nöjd med min upplevelse av tåskorna Vibram Fivefingers och kommer att fortsätta använde dem i stora delar av min träning. Jag har en känsla av att mina ben och fötter mår mycket bättre när rörelsen och stötdämpningen är mycket naturligare.

Köp Vibram Fivefingers tåpskor
Skorna finns att köpa på Team Sportia, och andra välsorterade sportskobutiker, samt kan de köpas på nätet hos bland annat Brandos och Spartoo.

Meny