Styrketräning : en anatomisk guide
Styrketräning : en anatomisk guide
Innehåller mer än 400 anatomiska illustrationer, vilket ger en tydlig bild av hur kroppen ser ut i rörelse så att man förstår exakt hur varje övning ska utföras.
Köp boken här.
Styrka, funktion & skönhet & The absurd pursuit of aesthetic harmony - En blogg om träning, styrketräning, fitness och utseende.

Olika träningsformer jag aktiverat mig med

Från barnsben har jag försökt mig på en del olika träningsformer.Många gånger har mitt utövande inte blivit något långvarigt utan jag har hela tiden sökt mig vidare. I detta inlägg listar jag de träningsformer jag kan komma på att jag försökt mig på samt beskriver av vilka anledningar jag slutat träna eller fortsatt med träningen.

TENNIS
Sent 1980-tal.
Jag vet inte riktigt hur jag hamnade på tennisträningen, men jag minns att Björn Borg var min stora idol.
Anledningen till att jag slutade var att vår ordinarie tränare var ledig en termin och vi fick en ersättare som tränare. Ersättaren brydde sig inte om att jag och min kusin kunde spela tennis och istället för att låta oss utvecklas, fick vi spela på en liten tennisplan som löpte från kortsida till kortsida i inomhusidrottshallen. De bollar vi fick använda var av skumgummi.
Nybörjarna däremot, som var något äldre än mig och min kusin, fick spela på stora planen.
Detta gjorde att vi kände oss motarbetade och vårt spel utvecklades inte. Det blev med andra ord tråkigt att gå till träningen och efter att terminen var avslutad återvänd jag inte. Jag stannade hem och tittade på Björnemagasin och lade drömmarna om Björn Borg på hyllan.

JUDO (Avslutad)
Sent 1980-tal.
Jag har för mig att det var någon av våra vänner som lockade mig och min bror att börja träna Judo. Långvarigt blev det dock inte p g a att min bror inte vill träna mer, vilket även fick mig att sluta.

JU-JUTSU (Avslutad)
Början av 1990-talet.
När jag var liten var jag mycket fascinerad av kampsporter. När Ju-jutsun kom till Åstorp vill jag givetvis testa på detta. Här bev jag dock inte helelr långvarig, men av vilken anledning minns jag inte. Jag tror att det berodde på att jag var väldigt blyg av mig under denna tid, medan Ju-jutsun hanlade mycket om att träna med okända personer.

LÖPNING (Har jag fortsatt med)
Början av 1990-talet.
Största delen av skaran släktingar på min mammas sida bestämde sig för att börja springa i skogen. Vi samlades i skogen och spran sedan "Slingan" - standard runda om ca 1,8 km i skogen. Detta gav mig mersmak och sedan dessa har jag fortsatt med min löpning.

HIP-HOP (Avslutad)
Mitten av 1990-talet.
Hip-hop tyckte jag var coolt. Egentligen vill jag hålla på med breakdance, men på den tiden kunde man bra hitta breakdance-skolor i större städer som Malmö, Göteborg och Stockholm. Internet var ingen större del av samhället och att få tag på breakdance-material via Internet var omöjligt. Att själv börja med breakdance var svårt då min kontakt med denna kultur var mycket begränsat, att få en hjälp att komma igång och inspiration var ett måste. Valet föll alltså på Hip-hop.
Anledningen till att jag slutade med Hip-hop var att jag var tvungen att byta dansskola. Detta förde med sig nya danslärare som tyvärr alltför strikt följde någon forma av läroplan. Min tidigare lärare var mer öppen för att själv utveckla och ta fram rörelser till dansen. Det inramade dansandet fick mig alltså att sluta och det föll sig nog ganska naturligt eftersom jag, som sagt, var intresserad av den öppna dansformen breakdance.

Not: Att hålla på med breakdance ingår fortfarande i min långsiktiga plan, så det finns en väldigt stor möjlighet att breakdance dyker upp i min lista över träningsformer jag håller på med.

KUNG FU (Avslutad)
Mitten av 1990-talet.
Kung fu kom till Åstorp. Som sagt var jag sedan tidigare intresserad av kampsporter, dels av kulturen samt av den helhetsomfattande träningsformen. Kung Fun i Åstorp blev tyvärr kortlivad p g a att att tränarna var dåligt motiverade och efter två terminer försvann klubben.
Jag ville inte heller hålla på med Kung Fu då det var tillåtet att slå ut tänder under tävling - vilket jag inte ville, mitt ansikte vill jag hålla intakt så gott det går.
En annan anledning till att jag slutade var att jag aldrig varit intresserad av att gradera mig, men för att komma någon vart var det nästan tvång till gradering (träningen var/är det viktiga för mig).

KARATE (Avslutad)
Mitten av 1990-talet.
Istället för Kung Fu hoppade jag på Karate efter några påtryckningar från min kusin som var tränare, samt att min bror och en vän vill börja träna Karate. Här var jag aktiv i två terminer, men även här var det just graderingen som fick mig att sluta, då jag jag inte hade något intresse av gradera mig.

STYRKETRÄNING (Har jag fortsatt med)
År 1996.
I skolan kom jag i kontakt med styrketräning och gillade träningsformen då jag kunde styra träning själv. En vän vill börja styrketräna även på fritiden och han lyckades få med mig till träningslokalen. Sedan dessa har jag fortsatt med styrketräning. Jag tog dock inte tag i det fullt ut förrän under lumpen (som var så tråkigt att man var tvungen att hitta på något för att få tiden att gå på kvällarna. I lumpen träffade jag en mycket träningskunnig, löjtnant som hade en hel del kunskap att dela med sig av är det gällde styrketräning. Samtidigt lyckades jag, med gott resultat, träna upp muskulaturen kring mitt vänstra nyckelben , vilket jag brutit i en mopedolycka några år tidigare, detta fick mig att förstå hur man med hjälp av träning kunde återuppbygga kroppen samt förebygga skador.
Styrketräning har alltså blivit en viktig del i min träning.

LANDSVÄGSCYKLING (Avslutad)
Slutet av 1990-talet.
Att cykla hade jag funderat på sedan ca år 1993. Dock kom jag aldrig till skott fastän det fanns en cykelklubb i Åstorp samt att och min granne var aktiv i klubben. Min träning på Åstorps Cykelklubb började först 1997 då jag började i en ny klass andra året på gymnasiet. Där mötte jag Ola, som var aktiv i klubben och efter att ha snackat ett tag om träning bestämde jag mig för att följa med honom på träningen.
Det började med inomhusträning på träningscyklar och sedan bar det ut på landsvägarna.
Landsvägscykling är en av de träningsformer jag uppskattat mest och som gett den hårdaste träningen.
Jag kom dock av mig efter att jag skulle göra lumpen och har efter det inte kommit igång igen. Det är dock en trningsform jag saknar och antagligen kommer jag att börja cykla igen (cykeln har jag fortfarande kvar i toppskick).

BOX, YOGA, SPINNING, AEROBIC, etc (pass) (Har jag fortsatt med)
Början av 2000-talet.
I början av år 2000 så började jag träna olika former av pass, t ex Box, Yoga, Spinning, Aerobic. Detta är en av de träningsformer jag trivs bäst med då det ger en allsidig träning samtidigt som det kan vara en mycket social forma av träning, utan att några krav ställs på utveckling och prestation.

Det var lite kort om de träningsformer jag kan komma ihåg att jag hållit på med. Fler kan tänkas tillkomma.

[tags]Träning, Träningsformer, Kampsport, Fitness[/tags]

Meny